Warsztaty kulinarne "Jak gotować, żeby nie marnować"

warsztaty z Julianem Karewiczem - szefem kuchni, praktykiem i nauczycielem kuchni less waste. 

30 marca 2020, Restauracja „Ziębówka”, Witów 304 a


W erze odpowiedzialnej i zrównoważonej turystyki nurt zero waste wydaje się być nieodłącznym elementem kuchni. Zero waste  w dosłownym tłumaczeniu to „brak śmieci” i „brak marnowania”. To nie tylko styl życia ale również prowadzenia firmy tak aby generować jak najmniej odpadów, a tym samym nie zanieczyszczać środowiska. Stworzenie gospodarki o obiegu zamkniętym, w którym używa się zasobów nawet często już przetworzonych i na pierwszy rzut oka odpadów to wyzwanie nie tylko dla szefa kuchni.

W roli mistrza less waste – Julian Karewicz w towarzystwie Moniki Jaźwiec, która „rozgryzie”  śmieci czyli przedstawi prezentacje „Odpady kuchenne – jak to ugryźć „ i Karola Wagnera, który  opowie „ Jak zarobić na  śmieciach”.


Julian Karewicz - współautor książki „Przepisy i Opowieści” oraz autor bloga na www.kukbuk.com.pl. Uczy między innymi:

- jak bardzo efektywnie wykorzystać zasoby w kuchni

- jak kupować i gotować aby nie marnować

- jak wykorzystać produkty, nawet odpady aby zyskały drugie życie

Monika Jaźwiec -  Prezes Zarządu TESKO Tatrzańska Komunalna Grupa Kapitałowa Sp. z o.o. i Członek Zarządu Krajowej Izby Gospodarki Odpadami.  Kto jak nie ona wie najlepiej jak poradzić sobie ze śmieciami nie tylko w kuchni. Ujmując sprawę prościej: jak mniej wytworzyć, co poddać recyklingowi i w konsekwencji mniej zapłacić za  wywóz czy utylizację tych, które zgodnie z prawem musimy w odpowiedni sposób zniszczyć.

Karol Wagner – menadżer z wieloletnim doświadczeniem w zarządzaniu obiektami hotelarskimi. Podpowie rozwiązania praktyczne: jak  sobie radzić  ze śmieciami, a nawet na nich zarobić. W jaki sposób zmniejszyć koszty gospodarowania śmieciami i oprócz ochrony środowiska przynieść zyski dla restauracji.


ZGŁOSZENIA i INFORMACJE: Tatrzańska Izba Gospodarcza,  biuro@tig.zakopane.pl, tel. 182015911, 662612444    

Koszt: 200,00 + vat ( 23%)